[...] nasiona słonecznika są niezwykle atrakcyjne odżywczo, gdyż w 25% składają się z białek, a oprócz tego zawierają multum witamin i minerałów, w tym tak cenne składniki jak witamina E, selen, magnez, żelazo, wapń, potas czy cynk. Rytm dobowy słonecznika Zachowania rośliny słonecznika w odpowiedzi na promienie słoneczne są fascynujące i stały [...]
To ja się podczepię i podam inny artykuł, lekko przydługawy, ale miły w czytaniu - także o bananach. ŚNIADANIE MISTRZÓW W jednym z wywiadów Adam Małysz- zapytany o menu śniadaniowe odpowiedział: bułka z bananem. To zestawienie zdziwiło nie tylko sportowy świat, ale po ocenie dietetycznej tego menu okazuje się, że to świetny zestaw, aby uzyskać [...]
[...] bezpośrednio w proces syntezy malaniny zachodzący w melanocytach naszej skóry. W szeregu reakcji enzymatycznych, w których ważną rolę pełni chelat aminokwasowy miedzi, witamina C oraz E, L-cystyna i L-tyrozyna przekształcana jest w ochronne melaniny, w efekcie czego skóra ciemnieje. Tylko w obecności odpowiednich ilości tych substancji [...]
[...] Po drugie preparaty tego typu nie zawsze majaprzemyślane receptury - np. cyjanokobalamina (jedna z form wit B12) nie lubi siezbytnio z witaminą C. Mało tego w przyrodzie witamina E to aż 8 różnych zwiazków (4 tokoferole i 4 tokotrienole), a w multiwitaminie to tylko jeden zwiazek - czyli już nie mamy pełnego spektrum tej ważnej substancji. [...]
kalafior, gotowany z solą W 100 g. Energia 23 kcal Białko 2.23 g Tłuszcze 0.43 g Węglowodany 3.95 g Indeks glikemiczny 15 Tryptofan 0.04 g Treonina 0.11 g Izoleucyna 0.12 g Leucyna 0.18 g Lizyna 0.15 g Metionina 0.05 g Fenyloalanina 0.09 g Walina 0.15 g Kw. tł. nasycone 0.07 g Kw. tł. jednonienasycone 0.02 g Kw. tł. wielonienasycone 0.22 g [...]
SELEN SOD WAPN ZELAZO Selen elen jest niezbędnym składnikiem organizmu i występuje we wszystkich komorkach. Najwięcej zawierają go: wątroba, nerki, trzustka. Selen wchodzi w skład peroksydazy glutationowej - enzymu chroniącego błony komórkowe i erytrocyty przed działaniem wolnych rodników. Selen wraz z witaminą E stabilizuje błony komórkowe [...]
[...] w odpowiednich ilościach zapobiegają rozwojowi nowotworów. Największe znaczenie w walce z nowotworami zdają się mieć tutaj witaminy i ich niektóre prekursory. Przykładowo witamina C występująca w szczególności w wielu warzywach i owocach posiada zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników. Dzięki temu przyczynia się do ochrony DNA przed [...]
► Witamina E ◄ Tak, witamina E występuje w niektórych orzechach w przyzwoitych ilościach to znaczy migdałach (~20% na łyżkę = 15g), ziarnach słonecznika (~15% na łyżkę = 10g), orzechach laskowych (~11% na łyżkę = 11g) i to w zasadzie tyle jeśli chodzi o dobre źródła tłuszczy z orzechów. Orzechami się za bardzo nie zapchasz, bo są kaloryczne - [...]
[...] wywołuje stany zapalne języka, pęknięcia skóry, pojawianie się tzw. zajadów w kącikach ust, stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Pirydoksyna - witamina B6 występuje głównie w drożdżach, jest niezbędna w przemianie aminokwasów, istotna dla prawidłowego funkcjonowania skóry błon śluzowych, nerwów. Podaje się ją w [...]
[...] miesiąc, po nowym roku planuje kupić sobie UNS 8-1-1 i wrzucić już amino. Co do teraz Kupiłem sobie vitpaka do spożywania na dzień + MG+zn+b6 na noc Vitapak+ łącze z dwoma witaminami C, razem dostarczam do śniadania 880mg Potas 300 mg (15% RWS) Magnez 180 mg (48% RWS) Wapń 120 mg (15% RWS) Witamina C 80 mg (100% RWS) Niacyna (witamina B3) 32 mg [...]
Teraz w kwestii diety. Co do węglowodanów to słusznie zauważyłeś i zgadzam się tutaj z M-ka, że lepiej bazować na produktach z mąk oczyszczonych oraz lekkostrawnego, oczyszczonego ryżu czy kaszy jaglanej. Wykluczenie glutenu również może być korzystne, ale jeśli dobrze na niego reagujesz to nie musisz. Chleb najlepiej właśnie biały, z mąki [...]